Drukke zomer – stijging aantal medische reisbijstanddossiers

De zomer 2024 was een heel drukke periode voor de medische reisbijstandcentrale van Mutas. Ten opzichte van de zomervakantie 2023 stellen we een stijging van 8% van het aantal dossiers vast.

Tegen eind augustus zal Mutas meer dan 8.000 onfortuinlijke vakantiegangers geholpen hebben.

De top 3 van de landen wijkt niet af van andere zomerseizoenen: Spanje (21%), Frankrijk (20%) en Turkije (11%).

400 medische repatriëringen

Mutas zal tegen het einde van de zomervakantie ongeveer 400 patiënten uit het buitenland gerepatrieerd hebben. Ook hier stellen we een stijging vast in vergelijking met de zomervakantie 2023.

In de meeste dossiers is een medische repatriëring gelukkig niet nodig en volstaat verzorging ter plaatse. De patiënten worden voor korte of langere tijd opgenomen in het ziekenhuis of ambulant behandeld. Dit omwille van een verscheidenheid aan aandoeningen:

  • breuken en andere letsels naar aanleiding van verkeersongevallen en ongevallen op het vakantieadres
  • cardio-vasculaire problemen, vermoedelijk ook een impact van de aanhoudende hitte op een aantal populaire vakantiebestemmingen in het Zuiden
  • allerlei infecties, maag-darmproblemen, ook bij jonge kinderen
  • aandoeningen van de luchtwegen

Ter info: lichte aandoeningen, die ter plaatse met een raadpleging bij de arts en medicatie worden verholpen, worden meestal niet gemeld bij Mutas. De patiënt betaalt onmiddellijk ter plaatse en dient na de vakantie de kosten in bij het ziekenfonds, met een vraag tot tussenkomst.

Hebt u vragen neem dan gerust contact op met:

Tom Lenie    tom.lenie@mutas.be